nieuws

Heerlen camoufleert winkelleegstand

regios

De gemeente Heerlen is een offensief begonnen om winkelpanden in het centrum, die voor langere tijd leegstaan, zodanig ‘aan te kleden’, dat daardoor minder goed valt te zien dat de zaak niet meer bestaat of naar elders is vertrokken.

Dat bericht het Limburgs Dagblad. Heerlen wil ook het aan het centrum grenzende stadspark Oranje Nassau (een ontwikkeling van AM) een nieuwe bestemming geven met vooral veel woningen.Uit een inventarisatie van ondernemersorganisatie Lozo blijkt dat in de Heerlense binnenstad zeker vijftig winkels, op een totaal van driehonderd, leegstaan. Een groot probleem vormt ook het geheel gesloten en aan het stadscentrum grenzende winkelcentrum De Klomp, dat al jaren leegstaat en geen nieuwe bestemming heeft. De eigenaren van de leegstaande panden krijgen een brief van de gemeente waarin hen wordt gevraagd mee te werken. De gedachte achter het aankleden is dat leegstaande winkels het begin vormen van achterstallig onderhoud. Dat zou weer tot verloedering kunnen leiden. . Het aankleden van de winkels kan, aldus het Limburgs Dagblad, op twee manieren gebeuren: commercieel of kunstzinnig. Reclame Bureau Limburg in Voerendaal heeft op drie panden (in de Willemstraat, Akerstraat en Stationstraat) zogeheten ‘muppies’ geplaatst. Dat zijn verlichte reclameborden. Voor een kunstzinnig etalage kan men terecht bij Lex Nelissen van Theater Lexor. Hij bemiddelt tussen pandeigenaar en kunstenaars. Bij de gemeente is het Contactpunt Cultuur/Evenementen dat de aankleding met ideeën en advies ondersteunt. Ondernemers in de Heerlense binnenstad hebben vorige maand bij de gemeente aan de bel getrokken vanwege de snel groeiende winkelleegstand. Ze hebben de gemeente opgeroepen alle plannen, die er bestaan voor nieuwe winkelontwikkelingen, in de ijskast te zetten. Limburg heeft het percentueel hoogste winkelaanbod van alle provincies in Nederland. Mede door de protesten van de ondernemers in de binnenstad heeft de gemeente nieuwe plannen gelanceerd voor het Stadspark Oranje Nassau. Daar moeten niet langer meer megastores (en een outletcenter), een megabioscooop, een aantal kantoorgebouwen (een WTC) en een ondergrondse parkeergarage komen, maar een schoolcampus (onder meer de nieuwbouw van het Arcuscollege), veel nieuwe woningen en een megasupermarkt.

Reageer op dit artikel