nieuws

Havenbedrijf vraagt faillissement datahotel aan

regios

De rechtbank in Rotterdam behandelt volgende week dinsdag op verzoek van het Havenbedrijf Rotterdam het faillissement van het datahotel in Frankfürt.

Het Havenbedrijf kreeg het datahotel in onderpand voor garantstellingen voor bankleningen aan RDM maar ziet geen cent van de huurinkomsten. Het verhuurbedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen, Co-location Centre Frankfurt (CCF), weigert de huurpenningen te delen met het Havenbedrijf. De vennootschap Lamounchi Beheer, eigenaar van het datahotel, is een van de onderpanden die Joep van den Nieuwenhuyzen tegenover de bankgaranties stelde. Na de ondergang van RDM kreeg het Havenbedrijf Lamounchi Beheer en daarmee het datahotel in handen.Kredietverzekeraar Atradius heeft een hypotheek van 15 miljoen euro op het pand in Frankfürt staan. ‘In overleg met de kredietverzekeraar hebben we besloten het faillissement van Lamounchi Beheer aan te vragen’, aldus het Havenbedrijf. Beide partijen willen nu geld zien voor het veelbesproken datahotel. Gedwongen verkoop bij een faillissement levert in de regel minder op dan verkoop op de reguliere markt. Het Havenbedrijf hoopt de financiële schade te beperken.Het datahotel herbergt de backupfaciliteiten van onder meer de Duitse effectenbeurs en het centrum voor elektronisch betalingsverkeer. Het faillissement betekent niet dat de stekker uit het datahotel wordt getrokken. Het bod van 6,5 miljoen euro dat het Duitse beveiligingsbedrijf Ibcol op het datahotel deed, is door Atradius en het Havenbedrijf afgewezen. Atradius vond het bod te laag gezien de eigen hypotheekvordering van 15 miljoen euro op het pand. Ibcol is op de hoogte van de afwijzing van het bod.     

Reageer op dit artikel