nieuws

Havenbedrijf onderhandelt weer over verkoop datahotel

regios

Het Havenbedrijf Rotterdam onderhandelt met een onbekende partij over de verkoop van het datahotel in Frankfurt.

De faillissementsaanvraag voor het computerdatacentrum is voorlopig ingetrokken. Het Havenbedrijf wil niets kwijt over de identiteit van de onderhandelingspartner. Gisteren zou de rechtbank in Rotterdam zich buigen over het faillissement van het datahotel. Volgens een woordvoerder van het Havenbedrijf krijgt de betrokken partij tot het eind van deze week de tijd voor een definitief bod. Het datahotel is een van de onderpanden die Joep van den Nieuwenhuyzen tegenover bankgaranties van het Havenbedrijf stelde. Na de ondergang van diens bedrijf RDM werd het Havenbedrijf eigenaar van de vennootschap Lamounchi Beheer en daarmee het datahotel. Eerdere gesprekken met het Duitse beveiligingsbedrijf Ibcol over de verkoop van het datahotel zijn op niets uitgelopen. Ibcol had vorige maand een bod gedaan van 6,5 miljoen euro en bleek vervolgens bereid dit bod te verhogen naar 13 miljoen euro. Maar daarvoor zou dan wel enkele maanden boekenonderzoek nodig zijn. Het Havenbedrijf wees dit voorstel van de hand, omdat de verkoop te lang zou gaan duren.Het Havenbedrijf is eigenaar van het datahotel maar ziet geen cent van de huurinkomsten. Het verhuurbedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen, Co-location Centre Frankfurt (CCF), weigert namelijk de huurpenningen te delen. Kredietverzekeraar Atradius is samen met het Havenbedrijf de grootste belanghebbende bij het datahotel. Atradius heeft een hypotheek van 15 miljoen euro op het pand in Frankfurt staan. Het datahotel herbergt de backupfaciliteiten van onder meer de Duitse effectenbeurs en het centrum voor elektronisch betalingsverkeer.     

Reageer op dit artikel