nieuws

Grootschalig herstructureringsplan in Maastricht

regios

De gemeente Maastricht gaat samen met ING Real Estate en BPF Bouw beginnen aan het grootste herstructureringsplan van Nederland: de ombouw van het stadsdeel Belvédère.

Het gaat om de bouw van zo’n 4000 woningen en zo’n 75.000 m2 kantoorruimte op een oppervlakte van 280 hectare. De drie betrokken partijen presenteerden hun Masterplan Belvédère woensdag in Maastricht. De totale kosten voor deze grootschalige ombouw van het nu relatief vervallen stadsgedeelte bedragen zeker 1,3 miljard euro. Het plan wordt in fases uitgevoerd over een tijdsbestek van 25 jaar. Op 23 juni beslist de gemeenteraad van Maastricht over de uitvoering van het plan. De ombouw van Belvédère is nodig, omdat er in het relatief kleine Maastricht met zijn oppervlakte van 6000 hectare nog maar weinig bouwlocaties zijn. De stad verwacht de komende zes jaar te groeien van 122.000 inwoners nu naar 130.000 in 2010. Ook het aantal arbeidsplaatsen neemt toe van 53.000 nu naar 60.000 over zes jaar. Daardoor dreigt tegen die tijd een tekort van 7000 woningen te ontstaan, aldus wethouder stadsontwikkeling M. Depondt-Olivers. Om zo weinig mogelijk groen op te offeren, kijkt de gemeente naar bouwmogelijkheden op plekken, waar nu verouderde bedrijfsterreinen of braakliggende gronden liggen. De ombouw van Belvédère levert volgens de wethouder 5600 banen op. Een natuurgebied middenin Belvédère blijft zoveel mogelijk gehandhaafd. Daarin staan veel oude forten, waarin zeldzame dieren zoals de muurhagedis voorkomen. Door in de omringende woningbouw eenzelfde soort steen toe te passen als die waaruit de forten zijn opgebouwd, kan de muurhagedis zijn leefgebied zelfs uitbreiden, aldus Palmboom. Op de totale plankosten van 1,3 miljard euro is er nog een tekort van 82 miljoen, zei ING-vertegenwoordiger N. Eurlings woensdag. Hij denkt dat tekort via subsidies en schuiven met de prijs van de koopwoningen voor een groot deel te kunnen wegpoetsen. Na het vaststellen van het masterplan door de gemeenteraad in juni komt er een structuurplan, een milieueffectrapportage en een eerste bestemmingsplan. Dan kan worden begonnen met de bouw van de eerste 53 woningen en een supermarkt rond het Bassin in Maastricht.

Reageer op dit artikel