nieuws

Glasmuseum Hoogeveen verhuist naar Schiedam

regios

Het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek verhuist van Hoogeveen naar Schiedam.

Dat heeft de stichter en directeur van het in 1979 opgerichte museum, Cees van Olst, dinsdag bekendgemaakt. Hij verwacht in het voorjaar van 2005 de deuren van het nieuwe museum te kunnen openen. Er is nog geen concrete vestigingsplaats bepaald, maar Van Olst heeft zijn oog laten vallen op het centrum van Schiedam. De gemeente Schiedam heeft inmiddels laten weten positief te staan tegenover de plannen. Glaskunstenaar Van Olst (Rotterdam, 1947) speelde al langer met het plan het museum in Hoogeveen uit te breiden tot een internationaal glasexpertisecentrum. In de Drentse stad vond Van Olst echter onvoldoende mogelijkheden voor zijn ambitieuze plannen. In Schiedam zijn de mogelijkheden volgens hem wel aanwezig. ‘Voor een expertisecentrum is er meer draagvlak. In Schiedam wordt een glasmuseum als cultuur gezien, zoals het jenevermuseum er ook als cultuur wordt gezien. De gemeente heeft een glasfabriek en een rijke glasblazertraditie. Wij passen daar goed in.’ Een belangrijk argument is ook om meer bezoekers te trekken. In Hoogeveen kreeg het glasmuseum jaarlijks gemiddeld 25.000 bezoekers, van het nieuwe museum in Schiedam heeft Van Olst hogere verwachtingen. ‘Het museum wordt veel groter. Nu beschikken we over 1100 m2, straks krijgen we 4000 m2 tot onze beschikking’, zegt hij. Van Olst wil zijn museum niet vergelijken met het Nationaal Glasmuseum in Leerdam: ‘Het verschil is dat wij een werkend museum zijn. Wij beperken ons niet tot het tonen van collecties, maar geven ook demonstraties en baseren ons op jarenlange kennis. Ik zit al 43 jaar in het vak en probeer mijn kennis van glas en glastechniek in het museum over te dragen op anderen.’ Dit jaar houdt het museum nog een afscheidstentoonstelling in Hoogeveen, die samenvalt met de viering van het 25-jarig bestaan. De gemeente Hoogeveen heeft inmiddels laten weten het vertrek van het glasmuseum te betreuren.    

Reageer op dit artikel