nieuws

geen kantoren langs a12 in zoetermeer

regios

De Raad van State heeft het plan voor de bouw van kantoren aan het Bredewater en Meerzicht naast de A12 in Zoetermeer afgeschoten.

Een recent luchtkwaliteitsonderzoek van de gemeente Zoetermeer had op de beslissing geen invloed. Hieruit bleek dat de bouw van 25.000 m2 kantoorruimte en parkeerplaatsen aan het Bredewater nabij het NS-station geen enkele nadelige invloed op de luchtkwaliteit heeft. In een woensdag gepubliceerde uitspraak stelt het bestuursrechtscollege dat uit het onderzoek niet blijkt dat het kantorenplan aan het nieuwe, zelfs versoepelde, Besluit luchtkwaliteit van 2005 voldoet. De kantoren trekken immers meer verkeer aan en bovendien komen de kantoren vlak bij de toch al zwaar belaste snelweg A12 te liggen. In ieder geval zullen de gemeente en de provincie Zuid-Holland nader luchtkwaliteitsonderzoek moeten doen. Daardoor zal de bouw van de kantoren op zijn minst fikse vertraging oplopen.De uitspraak is een meevaller voor bezwaarmakers uit de omgeving. Deze bewoners van de naastgelegen wijk maakten eerder ook bezwaar tegen de maximale hoogte van de te bouwen kantoren. Daarop vernietigde de Raad van State hetzelfde bestemmingsplan, omdat de kantoren overal in het plangebied 80 meter hoog mochten worden. De gemeente heeft het plan vervolgens gewijzigd en een 30-gradenregeling opgenomen. Dat betekent dat een eventueel kantoorgebouw nabij de woningen lager moet zijn en verder weg gelegen hoger mag. Daardoor kan de hoogte oplopen van 61 tot 88 meter nabij de A12.

Reageer op dit artikel