nieuws

geen gewapend beton in bos- en lommerplein

regios

Bij de aanleg van het Bos- en Lommerplein in Amsterdam-West is geen gewapend beton gebruikt.

Dat had wel gemoeten om de constructie stevig te maken. Dat is de eerste uitkomst van een onderzoek dat TNO doet in opdracht van Fortis, de eigenaar van het plein.Stadsdeelvoorzitter H. Luiten (PvdA) zei donderdag dat deze conclusie ‘niets aan de veiligheidssituatie op het plein verandert’. Bij zeker vijf pijlers (kolommen) zijn beschadigingen ontdekt. De stadsdeelvoorzitter zei met verbijstering de eerste conclusie te hebben ontvangen. Of de fout in de constructie de directe oorzaak van de verzakking is, kan Luiten nog niet zeggen. Hij wil eerst het hele onderzoeksrapport van TNO afwachten. Pas dan wil hij ingaan op vragen over wie voor de fouten verantwoordelijk is. Vooralsnog ziet Luiten geen reden om andere projecten die door dezelfde aannemers zijn gemaakt, opnieuw te inspecteren. Wel kondigde hij een grondig onderzoek aan naar de rol van de toezichthoudende instanties van de gemeente en het stadsdeel door de Inspectie van het ministerie van VROM. ‘Het is geen leuke vraag die je jezelf moet stellen: hebben we het wel goed gedaan?’, zei Luiten. De Inspectie heeft Luiten toegezegd het onderzoek te doen.In het dak van de parkeergarage op het plein ontstond 1 februari een scheur van 10 meter, nadat een vrachtwagen het plein was opgereden. Uit voorzorg werden de markt en alle winkels en horecagelegenheden ontruimd. Ook enkele bewoners van bovenliggende woningen werden tijdelijk geëvacueerd. De parkeergarage is sinds het incident gedeeltelijk gesloten. Het plein blijft open voor winkelend publiek, maar de markt is tijdelijk ondergebracht op een andere locatie.

Reageer op dit artikel