nieuws

friesland: luxe woningen moeten inwoners trekken

regios

Friesland wil met ‘aantrekkelijke’ woningbouw nieuwe inwoners naar de provincie lokken om het inwonertal op peil te houden.

Er komen daartoe ondermeer projecten voor tien nieuwe landgoederen en zeven landelijke woonclusters nabij dorpen met een kleine tweeduizend inwoners. Er is ruimte voor vier pilots in Zuid-Friesland en drie in Noord-Friesland. Dat blijkt uit het nieuwe streekplan van de provincie, zo meldt het Friesch Dagblad.In de projecten wordt wonen met werken of zorgvoorzieningen gecombineerd in een attractieve landschappelijke omgeving. Tot 2015 schat Friesland de behoefte aan nieuwe woningen op 24.250. ‘Voorlopig moet er gebouwd worden vanwege de te verwachten gezinsverdunning’, aldus gedeputeerde Andriesen. Professor Derks, die krimp van de Friese bevolking voorspelt, meent echter dat de provincie genoeg heeft aan 15.000 woningen.Verder wil de provincie Leeuwarden als plaats behouden waar de grote kantoorvestigingen worden gebundeld. Drachten en Heerenveen moeten het doen met middelgrote kantoren. Dat wil echter niet zeggen dat de bouw van grote kantoren in Drachten of Heerenveen onmogelijk is. ‘In Drachten staan nu ook grote kantoren van de LTO en de Rabobank, dat zullen we nooit tegenhouden’, benadrukte Andriesen.

Reageer op dit artikel