nieuws

friese woningcorporaties pakken verkrotting aan

regios

Friese woningcorporaties pakken de verkrotting aan van dorpswoningen.

Daarvoor willen Corporatie Wonen Noordwest Friesland en Corporatie Holding Friesland samen met de provincie een fonds oprichten waarmee zwaar verwaarloosde woningen kunnen worden aangekocht en opgeknapt. De afgelopen jaren hebben de corporaties zelf al tientallen woningen aangekocht. De corporaties gaan vandaag om tafel zitten met de provincie Friesland om hun ideeën te bespreken. Het fonds zou volgens directeur R. Hagenaars van Corporatie Wonen Noordwest Friesland kunnen worden ingezet als de woningbezitters het probleem om een of andere reden zelf niet aanpakken. De provincie staat open voor de ideeën, aldus een woordvoerster.De aanpak heeft een positief effect op de leefbaarheid van de dorpen, denkt Hagenaars van Corporatie Wonen Noordwest Friesland, die woningen in 35 Friese dorpen verhuurt. ‘Het zijn vaak rotte kiezen waaraan de dorpsbewoners zich erg storen. Een leegstaande winkel is bijvoorbeeld lastig te verkopen. Verkrotting ligt dan snel op de loer.’ Omdat niemand naast een krot wil wonen, zijn de woningen in de buurt lastig te verhuren. Maar naast zorg voor de woonomgeving hebben de corporaties zorgen over de leefbaarheid in de dorpen. Jongeren trekken weg en winkels verdwijnen. ‘Wij willen daaraan een positieve impuls geven. We horen vaak dat we onze middelen maatschappelijk moeten aanwenden. Dat gebeurt met dit fonds’, aldus Hagenaars.

Reageer op dit artikel