nieuws

faillissement dreigt voor glaspaleis

regios

De financiële situatie van het Glaspaleis in Heerlen dreigt uit de hand te lopen.

Het gemeentebestuur van Heerlen vreest dat er op termijn weer gemeentelijk geld bij moet. Er wordt in Heerlen gesproken over een mogelijk bankroet van het prestigieuze publieke gebouw. Het gemeentebestuur bespreekt binnen een maand hoe de tegenvallers binnen de perken kunnen worden gehouden. Enkele maanden geleden nog trok de gemeente 60.000 euro uit om het restaurant draaiende te houden. De verwachting is dat de beveiliging en klimaatbeheersing extra geld gaan kosten. Mogelijk gaat nu het verliesgevende restaurant dicht.Het Glaspaleis dateert uit 1935 en is een gebouw van de bekende architect Frits Peutz. Enige jaren geleden werd het gebouw in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het staat op de lijst van beschermde rijksmonumenten en is door internationale architecten op de wereldranglijst van 1000 topmonumenten van de twintigste eeuw gezet. De uit Heerlen afkomstige architecten Wiel Arets en Jo Coenen, beiden bewonderaars van Peutz, kregen in 1997 van de gemeente Heerlen de opdracht het gebouw te restaureren en aan een culturele bestemming aan te passen. Een operatie die een kleine 30 miljoen euro kostte en mogelijk was door subsidies van het Rijk en Europa. In mei 2004 werd deze restauratie gewaardeerd met de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten. In 2005 was het Glaspaleis een van de winnaars van de Nationale Renovatie Prijs in de categorie utiliteitsbouw.

Reageer op dit artikel