nieuws

etam claimt 64 miljoen euro van zoetermeer

regios

Modeketen Etam Groep eist 64 miljoen euro van de gemeente Zoetermeer, zo meldt het AD.

De claim is het gevolg van een conflict tussen het confectiebedrijf en de gemeente over de uitbreiding van het kantoor aan de Oostweg. Etam beschuldigt de gemeente van ‘bewuste misleiding’ en het ‘onder valse voorwendselen’ verkrijgen van een bouwvergunning via de provincie Zuid-Holland.Volgens advocaat Hans Besselink van Etam sloot het bedrijf in 1999 een koopovereenkomst met de gemeente over de ontwikkeling van een kantoor en een distributiecentrum aan de Oostweg. Daarbij zou ook zijn afgesproken dat Etam kon uitbreiden. Maar het bestemmingsplan zou zo’n uitbreiding niet toestaan. Besselink: ‘We zijn er achter gekomen dat de gemeente destijds bij de bouwvergunning minder vierkante meters kantoorruimte heeft aangegeven bij de provincie: 4400 vierkante meter in plaats van de feitelijke 10.000. Zo bleef de gemeente binnen het provinciale beleid. Van de provincie mag je, als je zo ver van openbaar vervoerstations ligt, alleen kleinere kantoren bouwen.’De gemeente betitelt, bij monde van haar advocaat Martin Gelpke, de eis van Etam als ‘een opgeklopt verhaal’. ‘Die hele claim is bij elkaar gefantaseerd,’ stelt Gelpke. ‘Etam heeft de rechten van de in 1999 gesloten grondtransactie overgedragen aan een onroerendgoedvennootschap dat niet behoort tot de Etam Groep.’Advocaat Besselink van Etam bestrijdt die visie. ‘De koopovereenkomst geldt voor Etam en alle rechtsopvolgers. Dat wil zeggen, voor alle die Etam heeft aangewezen, dus ook het vennootschap.’ De schadeclaim van 64 miljoen euro bestaat vooral uit ‘het niet kunnen realiseren van groei en expansie’, zoals Etam het formuleert, en aan een ‘eventuele gedwongen verhuizing’ van het bedrijf. Besselink: ‘Etam heeft een duur gebouw neergezet. Het moest mooi worden van de gemeente, de poort naar Oosterheem. We zijn er een beetje ingeluisd. Als het toen eerlijk was gegaan, had Etam er vanaf gezien.’

Reageer op dit artikel