nieuws

einde strijd over sloop zwarte madonna

regios

De laatste twaalf huurders van de Haagse flat Zwarte Madonna hebben een schikking getroffen met de gemeente.

Dat heeft Oscar Dijkhoff, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Zwarte Madonna, dinsdag laten weten. Met de schikking komt een einde aan de jarenlange juridische strijd over de sloop van het inmiddels bekendste flatgebouw van Den Haag. De Zwarte Madonna in het centrum moet tegen de vlakte om plaats te maken voor de bouw aan het nieuwe Wijnhavenkwartier. Zodra de sloop eind volgend jaar is voltooid, wordt direct begonnen met de bouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Tegelijkertijd wordt dan begonnen met de realisatie van het project van de Wijnhavenkwartier Ontwikkeling CV. In dit project komen 246 woningen (125 sociale huur/121 marktsector), 8.300 m2 kantoorruimte en 2.400 m2 winkelruimte. Een deel van de voormalige bewoners kan hierin terugkeren.Volgens de oorspronkelijke planning zou de sloop van de twintig jaar oude flat en de bouw van onder meer de ministerietorens (Wijnhavenkwartier) al in april 2004 plaatsvinden. Een aantal bewoners van de Zwarte Madonna stak daar een stokje voor door beroep aan te tekenen tegen de sloop- en bouwplannen. Ook moest de gemeente na een uitspraak van de Raad van State een nieuw bestemmingsplan maken voor het Wijnhavenkwartier, omdat een milieueffectrapportage (MER) ontbrak. Er liep ook nog een beroepszaak tegen de huuropzeggingen.

Reageer op dit artikel