nieuws

direct wonen aansprakelijk voor te hoge huur

regios

Niet alleen verhuurders, maar ook makelaars en bemiddelingsbureaus zijn aansprakelijk als huurders te veel huur wordt gevraagd.

Zij kunnen gedwongen worden te veel betaalde huur aan de gedupeerden terug te betalen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof eind vorige maand, zo meldt het Parool. Het hof bepaalde dat verhuurmakelaar Direct Wonen, marktleider in de stad, een huurster 15.000 euro huur moet terugbetalen. Het bedrijf wordt in het arrest, in hoger beroep, ‘wanprestatie’ verweten, omdat meer dan de maximaal toelaatbare huurprijs werd gevraagd. Direct Wonen kondigde aan in cassatie te gaan. De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor makelaars. Zij blijken verantwoordelijk te zijn, ook voor de buiten hen om door huurders en verhuurders overeengekomen huur. Voorts kunnen zij met terugwerkende kracht aangepakt worden voor zaken uit het verleden. De rechtszaak werd in 2003 namens een huurster aangespannen door Huurteam Zuid, die door de gemeente en de stadsdelen wordt gesubsidieerd en als taak heeft de regels en wetgeving rond huren te controleren. De verhuurmakelaar dient er volgens de huurteams op zijn minst op toe te zien dat verhuurders niet te veel huur vragen. Het Hof volgt nu die stelling.De huurster kreeg in 2000 via Direct Wonen een huis met een huur van 908 euro huur per maand voor een woning die volgens de puntentelling niet meer dan 353 euro mocht kosten. Op het moment dat de huurster in verweer kwam was de wettelijke termijn voor inschakelen van de huurcommissie – binnen zes maanden – verstreken. De verhuurder kon daardoor niet meer aansprakelijk gesteld worden, waarop de huurder de bemiddelaar voor de rechter sleepte.

Reageer op dit artikel