nieuws

Defensie stoot achttien panden af in Zuid-Holland

regios

Het ministerie van Defensie gaat krijgsmachtonderdelen samenvoegen.

Hierdoor komen achttien overheidspanden in de regio Den Haag/Gouda vrij, die zullen worden afgestoten. De grootste gebouwen waaruit Defensie verdwijnt, zijn het kantoor aan het Haagse Spui, het Binckhorstcomplex van de luchtmachtstaf en de Willem Alexanderkazerne in Gouda. Staatssecretaris Van der Knaap schreef dit deze week in een brief aan de Tweede Kamer.Door het samenvoegen van de staven van krijgsmachtonderdelen gaan 2000 van de 6000 banen verloren. Bovendien moeten de overblijvende onderdelen Den Haag verlaten. Zo verhuist het commandocentrum van de marine naar Den Helder, dat van de landmacht naar het midden van het land en dat van de luchtmacht naar het zuiden.Met de huuropzegging van panden in Den Haag, Rijswijk, Gouda en Maasland bespaart het Rijk vanaf 2009 zo’n 4,5 miljoen euro per jaar. De verkoop van panden vormt een eenmalige bate. In Den Haag blijft Defensie nog maar op vier locaties zitten: het departement op het Plein, de Frederikskazerne, de Julianakazerne en de Beatrixkazerne. De overige panden, vooral kleinere panden verspreid over Den Haag, worden afgestoten.    

Reageer op dit artikel