nieuws

Crisis op Amsterdamse hotelmarkt

regios

Het aantal bezoekers aan de hoofdstad is in 2003 gedaald tot onder de vier miljoen.

Die daling heeft een crisis veroorzaakt op de Amsterdamse hotelmarkt. Dat schrijft Het Parool. De krant baseert zich daarbij op de jaarlijkse Benchmark Survey van Deloitte & Touche en voorlopige cijfers van de ATCB (de Amsterdamse VVV) waaruit blijkt dat vorig jaar 3,8 miljoen zakenmensen, congresgangers en toeristen Amsterdam hebben bezocht. Dat is 6 procent minder dan het jaar ervoor. De omzet per hotelkamer daalde vorig jaar ruim 13 procent. De gemiddelde kamerbezetting lag, voor het eerst sinds de jaren tachtig onder de 75 procent. Volgens de jaarlijkse Benchmark Survey van Deloitte & Touche in de vijftien grootste hotelsteden van Europa daalde de omzetten in Amsterdam het sterkst. In de eerste maanden van dit jaar is de daling alleen maar verergerd. In februari lag de omzet ruim 17 procent lager dan in februari 2003. De bezettingsgraad lag voor het eerst onder de 65 procent, een daling van 9 procent. Ook de hotelkamerprijzen staan onder druk. Een overnachting kost nu gemiddeld 110 euro, in 2002 was dat nog 165 euro. Belangrijkste oorzaak van de teruggang is naast de algehele economische situatie het wegblijven van de Amerikanen en Britten, die reisschuw zijn geworden en gebleven door het terrorisme en de Sars-crisis. Door de opening van nieuwe hotels worden de problemen nog versterkt. In Amsterdam-Centrum steeg het aantal hotelkamers met 300 naar bijna 8000. Tot 2006 worden er nog eens 4400 hotelkamers aan toegevoegd.

Reageer op dit artikel