nieuws

corporatie uit bouwteam westermoskee

regios

De Amsterdamse woningcorporatie Het Oosten heeft haar medewerking opgeschort aan de realisatie van de Westermoskee in de Amsterdamse wijk De Baarsjes.

Dat maakte Het Oosten maandag bekend. Volgens de woningcorporatie is de ernstige verdeeldheid binnen de Sociaal-Culturele Vereniging Amsterdam-West, beter bekend als moskeevereniging Aya Sofya (de toekomstige gebruikers van de moskee), de reden voor dit besluit.De corporatie zegt het erg te betreuren dat een project dat jarenlang het toonbeeld leek voor de integratie van verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam dreigt te worden afgeblazen. Ze wil als organisatie met een maatschappelijke doelstelling nu niet meewerken. Aya Sofya moet eerst overtuigend kunnen aantonen dat de gebruikers hun voorbeeldfunctie op het gebied van integratie, verbroedering en tolerantie in de toekomst voortzetten en de bestaande afspraken respecteren, verklaarde Het Oosten.De moskeevereniging sluit zich aan bij de denkrichting van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Gîrüs, die zich verenigde in de Vereniging Westermoskee. Enige tijd geleden ontstond onrust over een bestuurswisseling binnen de Stichting Milli Gîrüs Noord-Nederland. Aangezien het hoofdkantoor in Duitsland een vinger in de pap had, bestond de vrees dat het bestuur van de moskee van de liberale koers zou afwijken. De Duitse tak zou radicaler zijn. Onlangs ondertekenden het stadsdeel en de Vereniging Westermoskee een convenant om er zeker van te zijn dat de afgesproken ideologie wordt nageleefd.Aan de bouw van het gebedshuis gingen twaalf jaren van gesteggel vooraf. Er werd tot aan de Raad van State gestreden, maar in februari gaf minister Donner (Justitie) de aftrap voor de bouw. De corporatie heeft rondom het gebedshuis aan het voormalig Riva-terrein ruim honderd woningen, kantoor- en bedrijfsruimte, maatschappelijke voorzieningen en een parkeergarage gepland.

Reageer op dit artikel