nieuws

consortium ontwikkelt waterfront harderwijk

regios

Het gemeentebestuur van Harderwijk gunt de ontwikkeling van het toonaangevende deel van het waterfront aan het consortium Johan Matser / TBI Bouw / Boskalis.

Dat heeft het gemeentebestuur gisteren bekend gemaakt. Het college beoordeelde de inschrijving van deze combinatie als beste van de zes inzendingen. Met deze planfase zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. De definitieve gunning volgt nadat de gemeente de financiële kaders met Rijk, provincie en eventuele andere subsidiegevers voldoende heeft geborgd. De gemeente denkt hiervoor nog enkele maanden nodig te hebben. Het te gunnen project omvat onder meer de metamorfose plus een aanzienlijke verlenging van de Boulevard, inclusief de aanleg van een nieuwe binnenhaven en een strandeiland, de bouw van drie parkeergarages (1.800 auto’s) en 700 woningen aan en in het water, verplaatsing van de jachthaven (450 ligplaatsen), ruimte voor leisure en een watersportboulevard.De gunning vormt het sluitstuk van de Europese aanbesteding voor dit plangebied. In eerste instantie hadden veertien consortia ingeschreven. Vorig jaar november selecteerde het gemeentebestuur zes consortia, aan wie is gevraagd een uitgewerkte bieding te doen. Johan Matser/TBI Bouw/Boskalis onderscheidt zich naar het oordeel van het gemeentebestuur zowel wat betreft de financiële bieding als de geboden kwaliteit. Het begin van de metamorfose rond de Boulevard, het Dolfinarium, de jachthaven en de nieuwe wooneilanden wordt verwacht in 2008. Al eerder worden de veranderingen zichtbaar rond de Lorentzhaven aan het Veluwemeer, waar in 2007 ruim 24 hectare vervangend bedrijventerrein wordt opgespoten. Ook de inrichting, samen met Natuurmonumenten, van het 100 hectare grote natuurgebied De Mheenlanden begint al eerder. In een latere fase (2014) volgt de ontwikkeling van nog eens bijna duizend woningen aan het water, alsmede een groot overloopparkeerterrein.Het Masterplan Waterfront Harderwijk Soeters Van Eldonk Ponec Architecten. Na acht jaar van intensieve en interactieve voorbereiding ging de Harderwijkse gemeenteraad vorig jaar juni unaniem met de ontwikkeling van het waterfront akkoord. De waterfrontplannen werden ontwikkeld om de stroom auto’s van de 3 miljoen bezoekers per jaar buiten de binnenstad te houden. De gemeente heeft het proces aangegrepen voor de verplaatsing van het verouderde industrieterrein Haven en de herontwikkeling van dit gebied tot een aantrekkelijke woonomgeving aan het water.

Reageer op dit artikel