nieuws

cobraspen wil kantoren op landgoed beeckestijn

regios

De mogelijke verkoop van het Landgoed Beeckestijn in de gemeente Velsen aan ontwikkelaar Cobraspen heeft tot een protest van staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) geleid.

Zij vindt het niet verstandig van het gemeentebestuur van Velsen dat een van de best bewaarde en complete buitenplaatsen van Nederland uit de achttiende eeuw door Cobraspen wordt ontwikkeld, omdat deze ontwikkelaar daar kantoorruimte wil realiseren.De gemeente Velsen heeft uit bezuinigingsoverwegingen besloten over te gaan tot verkoop van het landgoed. Daarbij is wel de voorwaarde gesteld, dat zowel de bijzondere natuurwaarde van de aaneengesloten reeks van landgoederen in dit gebied en de cultuurwaarde van het landgoed behouden blijven. Landgoed Beeckestijn is op zoek naar een nieuwe eigenaar en beheerder met ‘hart’ voor het culturele erfgoed. Troostwijk Makelaars O.G. is aangesteld om het verkoopproces te begeleiden in samenwerking met Van Doorne Notarissen.De gemeente heeft gekozen voor een inschrijving. Daaruit kwam Cobraspen met 4,6 miljoen euro als hoogste bieder naar voren. Cobraspen heeft geen expliciete garantie gegeven de cultuurhistorische waarde van het landgoed te zullen respecteren. Andere bieders zijn onder meer baron Van Desem en de Vereniging Hendrick de Keyser, samen met Landschap Noord-Holland.Het landgoed bestaat uit het hoofdgebouw, twee koetshuizen en de bij de opstallen omliggende grond, een tuin en een landschapspark. De gemeente beoogt met de verkoop te komen tot een bruisende buitenplaats Beeckestijn met culturele en artistieke activiteiten. Van de inschrijvers werd een bieding verwacht met een bedrijfsplan, waarin wordt aangegeven welke activiteiten in het historische landgoed zullen worden ondergebracht. De gemeente wil het landgoed in ieder geval als één geheel en aan één partij dan wel een consortium van partijen verkopen. De gemeenteraad was afgelopen donderdag verdeeld. Uiteindelijk zal het college de knoop moeten doorhakken.

Reageer op dit artikel