nieuws

CBRE: dit jaar afname verkochte kantoorruimten

regios

CB Richard Ellis verwacht in 2006 een daling van 14 procent van de hoeveelheid verhuurde en verkochte vierkante meter kantoorruimte in Nederland.

In 2005 lag het aantal vierkante meter op 1,6 miljoen, in 2006 schat CBRE die hoeveelheid op 1,4 miljoen vierkante meter. Volgens het makelaarskantoor zou de markt niettemin blij mogen zijn met een dergelijke prestatie. ‘Een respectabele hoeveelheid, zeker gezien de instabiele internationale economische situatie en de scheve verhouding tussen vraag en aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt’, aldus CBRE in zijn marktrapport.

In 2006 verwacht CBRE geen significante verandering in de gemiddelde huurprijs van kantoorruimte. De onbalans tussen vraag en aanbod heeft ook in 2005 nauwelijks invloed gehad op de huurprijs, aldus het rapport. Op de koopmarkt voorziet het makelaarskantoor grote interesse van Duitse vastgoedinvesteerders. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de Duitsers in 2006 voor een bedrag van 750 miljoen tot 1,8 miljard euro in Nederlandse kantoorruimte investeren, aldus CBRE.

In 2005 was de vraag vanuit de Duitse markt juist gestagneerd, zo meldde het Financieele Dagblad eerder. Die stagnatie werd veroorzaakt doordat bij een aantal Duitse open-end fondsen kapitaal was onttrokken om acute liquiditeitsproblemen te verhelpen. In Nederland leidde dat zelfs tot noodgedwongen verkopen. Niettemin werd in 2005 voor het recordbedrag van 5,9 miljard euro in commercieel vastgoed geïnvesteerd, een stijging van ruim 30 procent in vergelijking met 2004.Het jaar 2005 noemt CBRE dan ook ‘tegen alle verwachting in’ een goed jaar. Het aantal verkochte en verhuurde vierkante meter kantoorruimte steeg vorig jaar met 19 procent. Terwijl in 2004 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte werd verkocht en verhuurd, lag de hoeveelheid in 2005 op 1,6 miljoen vierkante meter (exclusief de kantoren van eigenaar-gebruikers).

In zijn rapport heeft CBRE ook de opname en huurprijs van de kantorenmarkt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam in 2005 onderzocht. Amsterdam nam vorig jaar de grootste absolute groei voor zijn rekening, met 370.000 m2 verkochte kantoorruimte. Dat is een stijging van maar liefst 32 procent in vergelijking met 2004 (ongeveer 250.000 m2), zo blijkt uit de bijgeleverde grafiek.

Utrecht nam de koppositie in wat betreft relatieve groei. Het aantal verkochte vierkante meter kantoorruimte nam in 2005 toe tot 208.000 m2, een stijging van ruim 36 procent. Rotterdam liet een bescheiden stijging zien van ongeveer 12 procent, met een opname in 2005 van 157.000 m2. Den Haag bleek nagenoeg stabiel, met een opname in 2004 en 2005 van zo’n 155.000 m2.

De populariteit van de Amsterdamse vastgoedmarkt vertaalde zich ook in de hoge huurprijs voor toplocaties in die stad. De prijs in 2005 lag in Amsterdam tussen de 250 en 300 euro per vierkante meter per jaar. Voor geliefde locaties in Den Haag betaalden huurders zo’n 205 euro per vierkante meter. Rotterdam en Utrecht ontliepen elkaar weinig, met een huurprijs tussen de 165 en 195 euro in Rotterdam en 160 tot185 euro per vierkante meter per jaar in Utrecht.

Reageer op dit artikel