nieuws

Cambuur wil stadion verkopen aan beleggers

regios

Om financieel gezond te worden en betere voetballers te kunnen contracteren wil voetbalclub Cambuur in Leeuwarden het stadion verkopen, zo meldt de Leeuwarder Courant.

De club vraagt 10,5 miljoen euro voor het tien jaar oude complex dat voor 4,5 miljoen euro in de boeken staat. Vooruitlopend op een spoedige verkoop van het stadion probeert Cambuur momenteel 500.000 euro te lenen bij sponsors. Sportwethouder Hetty Hafkamp noemt de leningactie ‘voorbarig’. Voor verkoop van het stadion is toestemming van de gemeente nodig, omdat zij eigenaar is van de grond. Cambuur betaalt het symbolische bedrag van 1 euro aan erfpacht. Cambuur ontvangt nu jaarlijks 330.000 euro huur van winkels en bedrijven en 60.000 euro voor de sporthal. Een koper van het stadion kan aanspraak maken op die opbrengsten plus de huur voor het deel dat Cambuur zelf blijft gebruiken. Naar verluidt is de voetbalclub in gesprek met beleggers en met Nieuw Wonen Friesland, dat mogelijkheden ziet voor wijkvoorzieningen of woningen voor zorgbehoevenden op de beide oosthoeken van het Cambuurplein. Aan het Cambuurplein zijn momenteel drie supermarkten, een paar speciaalzaken en een gezondheidscentrum gevestigd. Het college van burgemeester en wethouders staat niet afwijzend tegenover verdere projectontwikkeling aan het plein.Het destijds verouderde Cambuur-stadion werd in 1993 voor een gulden door de gemeente aan een aan Cambuur gelieerde stichting verkocht. Deze stichting kreeg toen ook 6 miljoen gulden subsidie voor modernisering. Verder werd voor veertig jaar een luttel bedrag voor erfpacht vastgesteld. Vijf jaar later besloot de gemeente af te zien van de verplichte terugbetaling van de 5 miljoen gulden, toen de club het stadion van de stichting overnam.

Reageer op dit artikel