nieuws

brabantse starters willen samen bouwen

regios

Brabant wordt overspoeld door plannen van vooral jongeren die gezamenlijk zelf huizen willen bouwen.

Zeker in twintig dorpen hebben groepen starters op de woningmarkt zich verenigd. Bijna elke week meldt zich wel een nieuw collectief dat bij een gemeentebestuur aanklopt met de vraag om bouwgrond. ‘Het is een enorme hype’, zegt Jan Walrecht van Bouwen In Eigen Beheer in Eindhoven in het Brabants Dagblad. Dit adviesbureau begeleidt groepen ‘zelfbouwers’ en heeft daar de laatste maanden de handen vol aan. Ook de Bladelse wethouder Frits Pijnenburg merkt dit op. Zijn gemeente is in Brabant voorloper met projecten in de kernen Casteren, Hoogeloon en Netersel. De wethouder draaft om de haverklap ergens in Brabant op om vooral jongeren te informeren over hoe ze collectief betaalbare koopwoningen kunnen bouwen. In Boekel is het voorbeeld al gevolgd. Daar begint in april de bouw van zeventien huizen voor starters uit het dorp. Bij een collectief van particuliere opdrachtgevers treedt een groep mensen, meestal een kopersvereniging, zelf op als projectontwikkelaar. Door van het begin af aan gezamenlijk te opereren, kan zo’n groep tientallen procenten besparen op de kosten van hun nieuwbouwhuizen. In Bladel maakte het gemeentebestuur daarnaast nog de keuze om bouwgrond goedkoper aan te bieden. Daarmee wilde de gemeente voorkomen dat starters op de woningmarkt de kleinere kernen zouden verlaten, omdat huizen in hun eigen prijsklasse onvindbaar zijn.

Reageer op dit artikel