nieuws

brabant wil meer woningen voor dementen

regios

De Provinciale Staten van Brabant willen meer aandacht voor kleinschalige woonprojecten voor demente ouderen.

In 2010 is er ruimte voor 3000 mensen, vijf keer zoveel als nu. Het gaat zowel om ingrijpende verbouwingen van bestaande instellingen als om nieuwbouw.Op dit moment worden bijna 600 demente ouderen gehuisvest in 42 groepen van vijf tot tien bewoners. Instellingen in heel Brabant hebben voor de komende jaren plannen voor 256 nieuwe groepen, die plaats bieden aan nog eens 2300 mensen.De Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg verwacht dat Brabant in 2030 50.000 mensen met een vorm van dementie telt. Nu zijn dit er 25.000. D66-statenlid T. Houtepen-Kunnen zegt hierover: ‘De tijd dat ouderen in grote groepen werden opgevangen is voorbij. Uit onderzoek blijkt dat kleinschalige opvang de bewoners veel meer rust geeft.’De provincie begint zelf geen woonprojecten maar ondersteunt instellingen, woningcorporaties en gemeenten. Er is een subsidie uit het Combifonds beschikbaar, maar de regels daarvoor zijn ingewikkeld.

Reageer op dit artikel