nieuws

Bouwwerkzaamheden Den Haag Nieuw Centrum beginnen binnenkort

regios

Rond het Centraal Station beginnen in augustus de eerste werkzaamheden voor het project Den Haag Nieuw Centraal.

Met de verbouwing van het tramplatform in de stationshal en de sloop van de Anna van Buerengarage gaat het project de bouwfase in. RandstadRail begint in augustus met de aanpak van het tramplatform op basis van het schetsontwerp van het architectenbureau Benthem Crouwel. Dit plan vormt de eerste fase van de totale vernieuwing van het station. Met de sloop van de Anna van Buerengarage ontstaat een nieuw plein, waar Babylon zich kan ontwikkelen van een naar binnen gekeerd winkelcentrum tot een aantrekkelijk en open multifunctionele spil in het gebied rond het Centraal Station. Babylon wordt niet gesloopt en herbouwd, maar omkapseld door nieuwe hoogbouw. Er komt een woontoren van 140 meter hoog en een woontoren van 90 meter naar ontwerp van het architectenbureau Meijer en Van Schooten. De twee grote torens zullen mede de vernieuwde skyline van Den Haag gaan bepalen. In 2003 is het Masterplan gepresenteerd en nu staan de gemeente en de ontwikkelaar, een samenwerking tussen IMCA Vastgoed en Bouwfonds Property Finance, aan de vooravond van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Voor het voorplein van het station, het Koningin Julianaplein, heeft het architectenbureau van Rem Koolhaas, OMA, een baanbrekend plan bedacht. De CV KJ-plein, een combinatie van NS Vastgoed en AM Vastgoed, werkt dit plan momenteel uit en zal een definitief voorstel aan de gemeente doen.Ontwikkelende partijen investeren ruim 500 miljoen euro in het nieuwe stationsgebied. De gemeente investeert een bedrag van ongeveer 100 miljoen. De bijdrage van het rijk is 128 miljoen euro.

Reageer op dit artikel