nieuws

Bouw Openbare Bibliotheek Amsterdam op Oostdokseiland begonnen

regios

Afgelopen vrijdag 24 september is de bouw begonnen van de Nieuwe Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland.

Deze grootste bibliotheek van Nederland is een ontwerp van de ex-Rijksbouwmeester Jo Coenen. Het gebouw heeft een omvang van 28.000 m2 en moet in 2007 gereed zijn. Tegelijk met deze fase van het project Oosterdokseiland begint ook de bouw van het eerste kantoor van ruim 10.000 m2 en een parkeergarage in opdracht van ontwikkelaar MAB/BPF. Het kantoor is verkocht aan Kantoren Fonds Nederland (KFN). Fase I van ODE (zoals het project Oosterdoksleiland van MAB/Bouwfonds Property Finance wordt genoemd) wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie HillenRoosen/De Nijs. Naast de architecten Jo Coenen (bibliotheek en kantoor) en Zwarts & Jansma (garage en leisure) zijn hierbij als adviseurs betrokken Arup en Arcadis. Behalve de nieuwe Openbare Bibliotheek, die één van de grootste van Europa wordt, komt er op het Oosterdokseiland een mix van wonen, werken, studeren, recreëren en uitgaan. Het totale programma omvat de nieuwe vestiging van het Conservatorium van Amsterdam, 80.000 m2 kantoren, 347 appartementen, een luxe hotel met 275 kamers, ruim 15.000 m2 winkels en horeca, 7500 m2 leisure, een parkeergarage met 1540 plaatsen en een fietsenstalling met 2500 plaatsen.     

Reageer op dit artikel