nieuws

Bijna 700 woningen op EWR/Slachthuisterrein in Leiden

regios

De gemeente Leiden en woningcorporatie Portaal willen op het gebied in Leiden-Noord dat bekend staat als het EWR/Slachthuisterrein ongeveer 670 appartementen en eengezinswoningen realiseren.

In de eerste ontwikkelingsfase krijgen buurtbewoners de kans om op 54 kavels verdeeld over drie ‘woonvelden’ zelf hun huis te ontwikkelen. De kern van elk woonveld gaat bestaan uit een parkeergarage, waarin elke bewoner twee parkeerplaatsen krijgt. Daar bovenop komen de zelf ontwikkelde woningen op kavels van zes bij vijftien meter. Architectenbureau MVRDV heeft een voorlopig stedenbouwkundig plan voor het gebied ontworpen. Volgens verantwoordelijk wethouder Hillebrand komt er geen welstandstoets voor de huizen die in particulier opdrachtgeverschap worden gerealiseerd. MVRDV is van oordeel dat de parkeerkelder en de strakke vorm van de straten garant staat voor een bepaalde eenheid in de nieuwe wijk. Het EWR/Slachthuisterrein had tot voor enkele jaren geleden een industriële functie. De monumentale gebouwen die er staan, krijgen na restauratie publieke functies, zoals een kinderdagverblijf. Na sanering van de bodem wil de gemeente in het eerste kwartaal van 2005 beginnen met de gronduitgifte.

Reageer op dit artikel