nieuws

Bijna 40 verdachten bij fraude Zwolse woningcorporatie

regios

Het justitieel onderzoek naar de omvangrijke fraude bij de Zwolse woningcorporatie SWZ heeft in totaal 39 verdachten opgeleverd.

De fraude bestaat uit omkoping, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Zwolle woensdag bekendgemaakt. De fraude kwam in april 2002 naar buiten, waarna spoedig een justitieel onderzoek begon. Dat onderzoek is onlangs afgerond. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op drie voormalige medewerkers. Later bleek dat ook diverse uitvoerders van opdrachten van SWZ bij de fraude waren betrokken. Van de 39 verdachten moeten vijftien zich in juni en juli verantwoorden tijdens een strafzaak bij de rechtbank in Zwolle. Daarnaast hebben 24 verdachten een schikking geaccepteerd. Zij hebben hierbij bedragen betaald tot 35.000 euro. Vier gedagvaarde oud-werknemers van SWZ zouden bij het verstrekken van opdrachten aan aannemers giften hebben uitgelokt en aangenomen. Dit betreft geldbedragen, goederen of diensten zoals vakanties en verbouwingen aan de eigen woning. Uit eigen onderzoek van SWZ bleek dat aannemers verder onder meer ‘gezelschap van dames’ betaalden voor de toenmalige SWZ-top. De fraude zou verder bestaan uit valse facturen opmaken en bezitten. Ook is onjuiste aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting, aldus het OM. De vier gedagvaarde oud-werknemers van SWZ worden verdacht van 125 strafbare feiten. De gedagvaarde opdrachtnemers staan terecht voor zestig feiten. De meeste zouden zijn gepleegd in de periode van 1997 tot 2001.     

Reageer op dit artikel