nieuws

bewoners bos en lommerplein voor de kerst terug

regios

De ongeveer tweehonderd bewoners van het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam kunnen enkele dagen voor Kerstmis terugkeren naar hun woning.

Dat lieten eigenaar Fortis, aannemer Hillen & Roosen en projectontwikkelaar Multi Vastgoed gisteren weten bij de bekendmaking van het herstelplan voor het complex. De winkeliers kunnen op 31 januari terugkeren. Uit het plan blijkt dat de gehele vloer tussen de winkels en de daarbovenop gestapelde 96 appartementen hersteld moet worden. Uit onderzoek is gebleken dat de vloer door een ontwerpfout niet sterk genoeg is om de woningen te dragen. Door het aanbrengen van extra steunbalken en het verzwaren van de betonnen pilaren onder de vloer, wil de aannemer dit probleem verhelpen.Aangezien de pilaren en steunbalken zich in de winkels onder de woningen bevinden, kunnen de 27 winkels pas in gebruik worden genomen als deze herstelwerkzaamheden zijn afgerond. Een ander onderdeel van het herstelplan betreft het aanbrengen van ontbrekend betonijzer in twee van de woningen. Tijdens de uitkomst van het eerste onderzoek half september bleek de vloerconstructie van één woning zo onveilig, dat deze direct gestut moest worden. De betrokken partijen zijn nog bezig met de controle van alle woningen, die twee weken geleden in gang is gezet. De gemeente Amsterdam besloot op 11 juli tot ontruiming van het Bos en Lommerplein wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde naast de woningen en de winkels ook een bibliotheek en het stadsdeelkantoor.

Reageer op dit artikel