nieuws

Benthem Crouwel ontwerpt nieuw Stedelijk Museum

regios

Architectenbureau Benthem Crouwel mag het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam ontwerpen.

Het Amsterdamse bureau is gekozen uit vijf Nederlandse architecten die een ontwerp hadden ingediend voor de renovatie en uitbreiding van het museum, dat grenst aan het Museumplein in de hoofdstad. De jury koos voor Benthem Crouwel om de ‘eenheid in tweevoud’, zei wethouder H. Belliot van Cultuur bij de presentatie van het ontwerp. De nieuwe hoofdingang van het Stedelijk verschuift volgens de ‘voorlopige schets’ van Benthem Crouwel van de Paulus Potterstraat naar het Museumplein. Daar verschijnt vanaf het bestaande gebouw een reusachtige luifel die over de hele gevellengte 40 meter naar voren steekt. In deze vleugel moeten het auditorium en twee tentoonstellingszalen komen. Ondergronds komen de overige zalen en multifunctionele ruimten, met vides en schachten voor daglicht. Onder de vleugel is op straatniveau een piazza voor de hoofdingang. ‘Het nieuwe entreegebied vormt met de aangrenzende publieke ruimten als kenniscentrum, winkel en restaurant een grote, open transparante ruimte tegen de achtergrond van het rode baksteen van het zichtbare oude gebouw’, aldus de jury. Het bestaande gebouw blijft intact en wordt teruggebracht in de originele staat.De kosten blijven volgens R. Groenink, voorzitter van de voorlopige raad van toezicht van het Stedelijk, binnen de begroting van 90 miljoen euro. Het komende jaar werken de architecten nog aan het definitieve ontwerp, waarna de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Eind 2007 of begin 2008 moet het vernieuwde museum weer zijn poorten openen. Aanvankelijk hadden 120 architecten uit de hele wereld interesse getoond voor de opknapbeurt van het museum voor moderne kunst. Daarna hebben 43 architectenbureaus zich ingeschreven omdat ze voldeden aan de eisen van de gemeente. In juni selecteerde de jury vijf Nederlandse architecten. De ontwerpen van Claus en Kaan, Diederen Dirrix van Wijlick, Henket & Partners en Architectuurstudio Herman Hertzberger vielen buiten de prijzen.De nieuwbouwplannen voor het Stedelijk Museum bestaan al jaren. Uit de jaren negentig stammen de ontwerpen van de Amerikaan Robert Venturi en de Portugees Alvaro Siza. In maart van dit jaar namen de gemeente en Siza definitief afscheid van elkaar en was de weg vrij voor een nieuwe aanbesteding.De collectie van het museum is sinds mei te zien in de oude TPG-toren nabij het Centraal Station (eigendom van ontwikkelaar MAB/Bouwfonds) in Amsterdam, totdat de renovatie is voltooid.     

Reageer op dit artikel