nieuws

begin bouw woningen op terrein mariastichting

regios

Donderdag 2 november begint de bouw van 378 woningen op het terrein van de voormalige Mariastichting in Haarlem.

De eerste woningen worden over anderhalf jaar opgeleverd. De laatste over drie jaar. Onder de tussen het Spaarne en de Haarlemmerhout gelegen locatie wordt een parkeergarage met ongeveer 600 plaatsen gerealiseerd. Bouwfonds MAB Ontwikkeling begint aan de Spaarne-oever met de realisatie van een aantal appartementsgebouwen. De verkoop daarvan is begonnen. De oplevering staat op het programma voor eind 2008. Aansluitend op deze appartementen zal er in de richting van de Kleine Houtweg en Haarlemmerhout verder worden gebouwd. Daarbij gaat het deels om huurwoningen.Op de plaats waar in het verleden de 60 meter hoge Mariastichting stond, ontwikkelt Bouwfonds MAB Ontwikkeling een even hoge woontoren met 95 appartementen. Dit specifieke onderdeel werd ontworpen door architect Thijs Asselbergs (tevens coördinerend architect voor het gehele project) en is inmiddels verkocht aan Amvest. Het project Mariastichting omvat ook 10.000 m2 kantoorruimte, waarvan 1.500 m2 in oude monumentale panden aan de Kleine Houtweg en Kamperlaan wordt gerealiseerd. Overigens blijft ook het oude, uit de negentiende eeuw stammende deel van het voormalige ziekenhuis behouden. Hierin worden na een renovatie door Wilgenhaege Vastgoed ongeveer veertig appartementen gerealiseerd. De over twee lagen verdeelde ondergrondse parkeergarage met 600 plaatsen maakt het mogelijk de wijk straks autovrij te houden. De aanleg van deze garage is in volle gang. Verder wordt voor de wijk een collectieve verwarming aangelegd. Door gebruik te maken van koude- en warmteopslag in diep gelegen grondlagen kan er met minimale CO2-uitstoot ’s winters worden verwarmd en zomers worden gekoeld.

Reageer op dit artikel