nieuws

arnhems luxor theater wordt poppodium

regios

In Arnhem is dinsdag een begin gemaakt met de restauratie en verbouwing van rijksmonument Luxor.

Het gebouw uit 1915 krijgt een functie als poppodium. De gemeente stelt in totaal 8 miljoen euro beschikbaar voor het project. Luxor, in het centrum van Arnhem, was tijdens de opening een van de eerste bioscopen in Nederland. In het monumentale pand worden echter al lang geen films meer vertoond. De afgelopen vijf jaar stond Luxor zelfs grotendeels leeg. Omdat de stad nog geen plek voor popmuziek heeft, wil de gemeente het gebouw verbouwen tot poppodium. In de grote zaal passen achthonderd tot duizend concertgangers. Het Luxor theater in Arnhem wordt vaak gezien als een voorloper van Tuschinski in Amsterdam, dat uit 1921 dateert. De restauratie moet het Arnhemse gebouw weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen, inclusief de talrijke decoraties. Het wordt het mooiste poppodium van Nederland, aldus de verantwoordelijk architect dinsdag. Naar verwachting opent poppodium Luxor eind 2006 zijn deuren. Een zelfstandige stichting gaat Luxor exploiteren.

Reageer op dit artikel