nieuws

arnhem wil woonmall bij gelredome

regios

Arnhem wil haast maken met de bouw van een woonmall bij het stadion Gelredome, zo meldt de Gelderlander.

De slecht functionerende Woonboulevard in Zuid kan dan worden verplaatst. De bedoeling is om bij het stadion in totaal 54.000 m2 winkelruimte te bouwen voor meubelzaken en andere winkels die onder het thema wonen vallen. Het stadsbestuur verwacht dat een groot deel van de woonmall al in 2010 klaar kan zijn. De bouw van een woonmall is volgens burgemeester en wethouders naar voren gehaald om te kunnen inspelen op de komst van de nieuwbouwwijken Schuytgraaf in Arnhem-Zuid, De Waalsprong bij Nijmegen en Westeraam in Elst. Tevens ontstaat zo de mogelijkheid de slecht functionerende Woonboulevard in Arnhem-Zuid te verplaatsen naar het Nijmeegse plein waar Arnhem het Stadshart Zuid wil ontwikkelen. Bij de aankoop van Gelredome door de gemeente, enkele jaren geleden, heeft de gemeenteraad bovendien aangedrongen op een snelle aanpak van de grond rond het stadion. Dit om een deel van de investering in het stadion terug te verdienen. De gemeenteraad spreekt zich op 13 februari uit over het plan van B en W. Medio dit jaar wordt mogelijk een referendum gehouden, waarin de inwoners van de stad zich over de woonmall kunnen uitspreken. ‘Het terrein bij Gelredome is een kansrijke locatie voor een woonmall’, zegt wethouder Inez Pijnenburg van Economische Zaken. ‘Voor verplaatsing van de Woonboulevard, maar ook voor bedrijven uit de regio.’ Met het oog op de bouw van de woonmall brengt het stadsbestuur het aantal vierkante meters grootschalige detailhandel in binnenstadsvernieuwingsproject Rijnboog terug met 8000 m2. In het Rijnboogplan is nu maximaal 15.000 m2 voor detailhandel gereserveerd. Pijnenburg: ‘De grootschalige detailhandel die was voorzien voor Rijnboog, in de vorm van sportzaken, boekenzaken en andere grote winkels, hebben we eruitgehaald en vervangen door kleinschalige detailhandel met als thema cultuur.’ Vanwege de teruglopende consumentenbestedingen en het risico van overaanbod en leegstand hebben Arnhemse ondernemersorganisaties en de Kamer van Koophandel het stadsbestuur gevraagd voorzichtig te zijn met uitbreiding van winkelruimte.

Reageer op dit artikel