nieuws

amsterdam schrapt plannen kantorenbouw

regios

De gemeente Amsterdam schrapt één op de drie bouwplannen voor kantoren.

Het gaat om het niet geringe aantal van 1,2 miljoen vierkante meter nog niet uitgewerkte plannen voor kantoren. ‘Het zijn dus plannen die nog op de tekentafel liggen’, aldus vrijdag een woordvoerster van de gemeente die een bericht daarover in Het Parool bevestigde. In een brief aan projectmanagers en stadsdelen vraagt verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest met voorstellen te komen om de kantoren uit de plannen te halen en die te vervangen voor andere bouw zoals woningbouw.Uit onderzoek bleek aan het begin van 2006 dat 18,5 procent van de kantoorruimte in Amsterdam leeg staat. Ambtenaren hebben berekend dat tot 2030 de hoofdstad 1,5 miljoen m2 kantoorruimte nodig heeft. Op dit moment heeft de gemeente echter voor 3,7 miljoen vierkante meter ruimte opgenomen in toekomstige bouwplannen. Van Poelgeest schrijft dat het onrealistisch is te denken dat de realisatie daarvan niet tot nog extremere leegstand leidt. ‘Bouwen voor de leegstand heeft geen zin.’ De financiële gevolgen voor de stad zijn enorm. De gemeente loopt inkomsten mis omdat zij minder grond verkoopt aan projectontwikkelaars. Dit is zeker pijnlijk, aldus de woordvoerster. ‘Het zal flink extra geld kosten om de plannen om te zetten. Maar hoeveel het de gemeente gaat kosten moeten we nog doorberekenen.’

Reageer op dit artikel