nieuws

amsterdam schorst kritische ambtenaar

regios

De gemeente Amsterdam heeft kunsthistoricus Vincent van Rossem, ambtenaar bij Bureau Monumenten en Archeologie geschorst nadat hij in een interview met het Parool kritiek had geuit op woningcorporaties, zo meldt NRC Handelsblad.

Van Rossem stelde in het interview dat corporaties te veel macht hebben en bijvoorbeeld monumenten slopen.Het interview werd matig gewaardeerd bij de corporaties in Amsterdam en bij de gemeente, kreeg de ambtenaar te horen. Van Rossem zei in het stuk onder meer dat corporaties samen met stadsdelen ook wel eens monumenten slopen. ?Wat telt is dat de rekenmachine afbreken het gunstigst vindt.’ Maandag ontving Van Rosssem een brief waarin hem werd meegedeeld dat hij tot half januari is geschorst, omdat hij niet ?de koers heeft uitgedragen’ die het bureau voorstaat. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. Van Rossem bevestigt dat hij is geschorst, maar wil verder geen commentaar geven.Het interview verscheen afgelopen donderdag. Een dag later zat Van Rossem nog in een forum van woningcorporatie Ymere, waarin ook wethouder Tjeerd Heerema (Monumenten en Archeologie) zat. Dat forum ging over de vraag wat een monument is. Een woordvoerder van wethouder Heerema wil geen mededelingen doen over de schorsing. Hij wil alleen zeggen dat de schorsing ?niet rechtstreeks de verantwoordelijkheid van de wethouder is’. Ook bij de ambtelijke dienst waar Van Rossem onder valt, wil niemand commentaar geven.

Reageer op dit artikel