nieuws

amsterdam pakt leegstand kantoren aan

regios

De gemeente Amsterdam begint op 1 oktober met een ‘kantorenloods’ die het gebruik van leegstaande kantoorgebouwen versnelt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbouwen van kantoren tot woningen of appartementen of om het huisvesten van kunst, cultuur of onderwijs in leegstaande kantoorgebouwen, maakte de gemeente gisteren bekend. Begin dit jaar stond liefst 18,5 procent van de kantoren in de hoofdstad leeg. Volgens de gemeente wordt een leegstand tussen 5 en 8 procent ‘als gezond’ gezien. Niet alleen stelt de gemeente de ‘kantorenloods’ in, zij bereidt ook maatregelen voor om het geplande aanbod van kantoren terug te brengen.Het gaat dan vooral om het schrappen van kantoren uit nieuwbouwplannen. De nieuwbouw op de prestigieuze Zuidas heeft daarvan geen last, liet een woordvoerster weten. ‘Vooral de kantoren in het goedkope en middeldure segment hebben te kampen met leegstand. In het duurdere segment, zoals de Zuidas, is er voldoende vraag naar kantoorruimte.’ De gemeente trekt 100.000 euro uit voor de ‘kantorenloods’. Het initiatief voor het vinden van een andere bestemming voor kantoren ligt volgens de gemeente in eerste instantie bij de eigenaren, beleggers en projectontwikkelaars. De ‘kantorenloods’ zal partijen ook actief benaderen om met voorstellen te komen. Verder ondersteunt hij partijen bij het doorvoeren van wijzigingen in bestemmingsplannen en het regelen van de benodigde vergunningen.

Reageer op dit artikel