nieuws

Amsterdam huurt pand Endstra

regios

De gemeente Amsterdam blijkt een pand te huren van een BV van de in mei geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Het is een kantoorgebouw op de Dam waarin de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam (GKA) is gehuisvest, aldus een woordvoerster van de gemeente woensdag. Justitie heeft dit onlangs aan de gemeente laten weten. ‘Het is geen wenselijke situatie. We kijken of we dat kunnen veranderen.’ De Volkskrant meldde woensdag dat het pand ook deels in handen is van ‘topcrimineel’ John Mieremet, maar dat kan de gemeente Amsterdam niet bevestigen. Het kantoorgebouw zou in het bezit zijn van Ernaro, een dochteronderneming van de besloten vennootschap Heerfur. De erven Endstra willen Ernaro overigens verkopen aan een groep zakenpartners, maar die wringen zich in alle bochten om onder de in april gesloten koopovereenkomst uit te komen. De erfgenamen eisen morgen in een kort geding dat de overeenkomst wordt nageleefd. De moedermaatschappij Heerfur heeft volgens de Volkskrant een vastgoedportefeuille van enkele tientallen miljoenen euro’s. Tot mei was het beheer in handen van Endstra en Mieremet. Mieremets vriendin heeft een belang in de vennootschap en zou door hem als ‘strovrouw’ worden gebruikt, aldus de krant. De gemeente Amsterdam probeert sinds 1997 de verwevenheid tussen de georganiseerde criminaliteit en de onroerendgoedsector in kaart te brengen. In dat jaar is een speciaal Wallen-team, later omgedoopt tot het Van Traa-team, in het leven geroepen dat de invloed van de misdaad op de vastgoedsector in de rosse buurt onderzoekt. De Dam, met het gebouw van de GKA schuin tegenover warenhuis De Bijenkorf, valt net buiten het Wallen-gebied.     

Reageer op dit artikel