nieuws

amsterdam haalt doelstelling woningbouw

regios

Amsterdam heeft in de afgelopen vier jaar 19.

31 woningen in aanbouw genomen. Daarmee is de doelstelling van het gemeentebestuur ruimschoots gehaald, zo liet de gemeente weten.Bij het aantreden in 2002 besloot het college prioriteit te geven aan het stimuleren van de woningproductie. De burgemeester en wethouders spraken af voor 2006 16.000 woningen in aanbouw te nemen.Verantwoordelijk wethouder Duco Stadig heeft Amsterdam hiermee samen met een speciaal aangestelde regisseur woningbouw (A. Verdellen) volgens de gemeente behoed voor langere wachtlijsten, verdere verstopping van de woningmarkt en een uittocht uit de stad.’Amsterdam heeft de woningen heel hard nodig om verder te kunnen groeien, gebieden te ontwikkelen of locaties leefbaarder te maken’, aldus Verdellen. De gemeente heeft de productie voor de korte termijn kunnen bevorderen door projecten die dreigden te stagneren, vlot te trekken. Mede door bemiddeling, advies en extra geld konden talrijke projecten alsnog of eerder beginnen. Verder heeft de regisseur woningbouw netwerken in de woningbouwbranche kunnen herstellen die door nieuwe regelgeving of reorganisaties in het slop waren geraakt. De taak van Verdellen wordt binnenkort overgedragen aan het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA). Dat zal zich in de toekomst verder inzetten voor het stimuleren van de woningproductie. De gemeente heeft verder sinds 1 januari een nieuwe werkwijze ingevoerd onder de noemer ‘De Grote Vereenvoudiging’. Die moet leiden tot een snellere woningproductie, een duidelijke rolverdeling tussen gemeente- en marktpartijen en kostenbeheersing.

Reageer op dit artikel