nieuws

amsterdam als vestigingsplaats ondermaats’

regios

Amsterdam scoort als Europese vestigingsstad structureel ondermaats.

Dat komt vooral door het slechte en dure openbaar vervoer en de drukte op de weg. Ook komen infrastructurele projecten te traag op gang en doet Amsterdam te weinig aan promotie. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd rapport van ING Bank. De bank pleit voor meer investeringen in Amsterdam, zodat de stad weer terecht kan komen in de top 5 van meest populaire Europese vestigingsplaatsen. Uit de European Cities Monitor 2006 van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield bleek gisteren dat Amsterdam net als vorig jaar de zesde plaats inneemt op de ranglijst van de beste bedrijfslocaties in Europa. Net als Amsterdam zijn ook de nummers een, twee en drie hetzelfde gebleven, respectievelijk Londen, Parijs en Frankfurt. Het onderzoek wees uit dat door het groeiende Europa de bekendheid van Amsterdam als bedrijfslocatie kleiner wordt en de concurrentie toeneemt. ING Bank denkt dat Amsterdam met een lagere belastingdruk, een soepeler vergunningenbeleid en gerichte investeringen in de telecommunicatie-infrastructuur, het vervoer binnen de stad en ‘city promotion’. De bank onderzocht hoe Amsterdam zijn investeringsimago kan verbeteren, omdat dit imago bij buitenlandse ondernemers achterblijft ondanks het feit dat het goed gaat met de economie in Amsterdam. Met een jaarlijkse groei van bijna 3 procent presteerde de Amsterdamse economie de afgelopen vijf jaar beter dan de Nederlandse economie, die een groei van 1,2 procent liet zien. Andere steden zijn volgens de onderzoekers veel ambitieuzer en investeren volop om een plaatsje op de ladder van Europese topsteden te klimmen. Vijfhonderd topmanagers van Europese bedrijven zetten Amsterdam in een Europese ranglijst onlangs op de zesde plaats, terwijl de stad tot twee jaar geleden nog tot de top 5 hoorde. Barcelona, Madrid, Stockholm en Londen deden het op de meeste gebieden stukken beter.

Reageer op dit artikel