nieuws

almere zet bouwplan 60.000 woningen in ijskast

regios

Almere weigert nog langer met het Rijk te praten over de nieuwbouw van 60.

00 woningen zolang er geen plannen zijn om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Dit hebben het gemeentebestuur en de gemeenteraad besloten. Het kabinet besloot vorige week om de fileproblematiek in de zogeheten Noordvleugel van de Randstad aan te pakken door delen van de A6, A10 en A1 te verbreden. Tot ergernis van Almere werd geen beslissing genomen over de A9. Volgens Almere is verbreding van deze weg juist noodzakelijk om de bereikbaarheid te garanderen. Een groot deel van de 180.000 Almeerders staat nu al dagelijks in de file op weg naar Amsterdam en Schiphol. ‘Als de regering niets wil doen, dan gaan wij niet bouwen. Met Almere is niets mis. Wij hebben die woningen niet nodig en bouwen ze puur om de overloop uit de Randstad op te vangen’, zegt gemeentewoordvoerder Peter Spek. ‘We vinden het ook raar dat er met de regio altijd is gesproken over twee varianten – de tunnel onder het Naardermeer en de verbreding van de A9 – en er nu opeens deze derde variant ligt.’In Den Haag maakt het zwijgen van Almere weinig indruk. Vice-premier Gerrit Zalm zei vrijdag de bouwstop ‘met een klein korreltje zout te nemen’. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verwijst naar de brief die minister Peijs vorige week naar de Kamer stuurde en waarin staat dat binnen drie maanden alsnog een beslissing zal worden genomen over de A9. De komende tijd wil het ministerie daarover praten met alle partijen in de regio. Maar voor Almere hoeft het niet meer. Spek: ‘Verder praten heeft weinig zin.’

Reageer op dit artikel