nieuws

almere wil 25.000 woningen in ijmeer

regios

Almere wil 25.000 woningen

ouwen in het IJmeer. Dat blijkt uit de nieuwe gezamenlijke toekomstplannen die de gemeenten Almere en Amsterdam maandagmiddag in Amsterdam ontvouwden. Projectleider Pierre van Rossum van de nieuwe woonwijk Almere Pampus zei dat de huizen op nieuwe wooneilanden komen. Het kabinet neemt vrijdag een aantal besluiten over de groei van de Noordvleugel van de Randstad. Daarbij zit onder meer de mogelijke aanleg van de omstreden snelweg A6/A9, maar ook de bouw van 60.000 extra woningen bij Almere. Daarvan komt een deel terecht in het IJmeer.Wethouder Adri Duivesteijn van Almere en zijn Amsterdamse collega Maarten van Poelgeest zien het IJmeer als een baai met boulevards, stranden, jachthavens en de wooneilanden. Almere zou door de aanleg daarvan een eigen variant op het Amsterdamse stadsdeel IJburg krijgen. Volgens Van Rossum is dat geen toeval, omdat de twee gemeenten zich graag als een dubbelstad willen gaan ontwikkelen.Andere belangrijke voorwaarde is de komst van een nieuwe openbaarvervoerverbinding over het IJmeer. ‘Tot nu toe denken we nog steeds aan een spoorbrug, maar een metrotunnel is ook een optie’, aldus Van Rossum. Hij schat de overheidsinvesteringen voor het uitbreidingsproject op in totaal 5,3 miljard euro. ‘Waarbij ik ook de infrastructuur meereken. Zoals het er nu naar uitziet, stemt het kabinet in met deze richting. Zodat we daarna met ons drieën samen kunnen optrekken.’Het is de bedoeling dat Almere ook aan de andere kant van de stad gaat bouwen. Daarover is nog wel overleg nodig met bijvoorbeeld de provincie Utrecht en de Flevolandse buurgemeente Zeewolde. De provincies Flevoland en Noord-Holland bekijken op hun beurt de mogelijkheden voor de aanleg van nieuwe natuur in het IJmeer en Markermeer. Dat moet als ‘wisselgeld’ dienen voor de nieuwe woonhuizen in het IJmeer.

Reageer op dit artikel