nieuws

almere stelt opening duurste plekje stadshart uit

regios

De gemeente Almere staat weliswaar aan de vooravond van de feestelijke opening van het duurste plekje van het stadshart, maar heeft toch de opening van de eerste winkels in de nieuwbouw – die voor afgelopen zaterdag stond gepland – uitgesteld.

De nieuwe winkels zijn nog niet op alle punten gecontroleerd en daardoor is de veiligheid in het openbare gebied niet gegarandeerd. Vermoedelijk moeten de winkeliers nu nog een tot twee weken wachten.De projectontwikkelaar Almere Hart CV kon de gemeente niet de volledige zekerheid geven dat de bouwconstructie van een toren veilig genoeg was. Ook de controle op brandveiligheid vraagt meer tijd. Verder kunnen enkele bouwwerkzaamheden het winkelend publiek na het weekeinde in de weg zitten. De realisatie van het stadshart duurt al zeven jaar en is vermoedelijk pas klaar in 2008. Het nieuwe winkelcentrum in het stadshart van Almere meet 78.000 m2 en is een ontwikkeling van MAB. Architect Rem Koolhaas maakte het ontwerp. De winkels hebben een centrale plek gekregen, met uitzicht op het Weerwater. De grondprijs per vierkante meter was daarom extra hoog. De grond is in het verleden bewust laag gehouden, omdat de gemeente het te duur vond om alles tegelijkertijd vol te bouwen. Inmiddels is Rodamco Europe eigenaar van de commerciële ruimten. Rodamco verwierf deze in april 2002 voor ongeveer 225 miljoen euro.Almere verbetert op grote schaal het stadshart. De ontwikkelingscombinatie Almere Hart CV, een samenwerkingsverband van MAB, Blauwhoed Eurowoningen en de gemeente, realiseert naast de genoemde winkelruimte nog 17.000 m2 leisurevoorzieningen, een driesterrenhotel, 950 woningen en 2000 m2 kantoorruimte. In samenwerking met de gemeente Almere worden ook culturele voorzieningen in het stadshart gerealiseerd en parkeerplaatsen voor ongeveer 2500 auto’s.

Reageer op dit artikel