nieuws

Alkmaar en AZ bereiken nieuw akkoord over stadion

regios

De gemeente Alkmaar heeft met AZ een akkoord bereikt over een nieuwe overeenkomst rond de grondverkoop voor het nieuwe stadion.

Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. Het nieuwe voorstel, dat nog wel door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd, moet een einde maken aan de vele procedures rond de bouw van het stadion.In het nieuwe voorstel betaalt AZ 5 miljoen euro voor de grond van het huidige stadion, die zij bouwrijp krijgt opgeleverd. AZ betaalt dan de sloop van het huidige stadion. De grond was jaren terug voor 1 euro verkocht, maar de rechter floot die overeenkomst terug. De grond mocht van de rechter in Amsterdam pas worden verkocht als de Europese Commissie zou concluderen dat met de verkoop voor 1 euro geen sprake is van overheidssteun aan AZ. Door een nieuwe overeenkomst te sluiten, moeten deze obstakels uit de weg worden geruimd.Op de locatie van het huidige stadion laat AZ (DSB) 125 tot 150 woningen bouwen. Ook moet AZ rond het nieuwe stadion, Kooimeerplaza, parkeerplaatsen realiseren. AZ draagt verder financieel bij aan het bereikbaar maken van het nieuwe stadion. Voor de grond van de nieuwe locatie betaalt de voetbalclub eveneens 5 miljoen euro, dat is 6 ton minder dan in de vorige overeenkomst. De bouw van het nieuwe stadion is de laatste jaren door vele gerechtelijke procedures aanzienlijk vertraagd. Vooral Alkmaarse ondernemers zagen in de grondtransacties oneerlijke concurrentie, omdat bij het nieuwe stadion ook detailhandel komt. Met het nieuwe akkoord en de nieuwe grondprijzen, waaraan onafhankelijke taxatierapporten ten grondslag liggen, moet aan dit conflict een einde komen.Al met al is het voordeel voor AZ een snel begin van de bouw, omdat niet langer hoeft te worden gewacht op het oordeel van de Europese Commissie. Zowel Alkmaar als AZ nemen verplichtingen op zich. De deal levert Alkmaar uiteindelijk netto 5,1 miljoen euro op. Het voorstel van AZ en Alkmaar wordt op 25 oktober aan de gemeenteraad voorgelegd. Als die akkoord gaat, kan de bouw van het langverwachte nieuwe stadion kort na de raadsvergadering van start gaan.     

Reageer op dit artikel