nieuws

Aanleg tweede fase stadswijk IJburg sterk vertraagd

regios

Amsterdam mag nog niet beginnen met de aanleg van de tweede fase van stadswijk IJburg.

Dat heeft de Raad van State gisteren besloten. Volgens de Raad zijn de gevolgen voor het milieu in het IJmeer onvoldoende onderzocht. De tweede fase van de nieuwe Amsterdamse wijk bestaat uit 8500 woningen op kunstmatige eilanden in het IJmeer. Die kunnen voorlopig niet worden gerealiseerd. Verantwoordelijk wethouder D. Stadig noemt de beslissing van de Raad van State ‘een ramp voor IJburg’. ‘Het is een enorme terugslag voor hetgeen waar me mee bezig zijn, namelijk het oplossen van de woningnood’, aldus Stadig gisteren in een reactie. De gemeente Amsterdam gaat nu een nieuw bestemmingsplan maken. Volgens een woordvoerster zal de bouw daardoor flinke vertraging oplopen. ‘We wilden eerst begin 2005 met het opspuiten van zand beginnen, maar naar verwachting zal het wel 2006 of later worden.’ IJburg bestaat nu uit het Steiger-, Haven- en Rieteiland, waarop 9000 woningen worden gebouwd. In de tweede fase, waarmee de gemeente in januari had willen beginnen, gaat het om een uitbreiding met vier eilanden met 8500 woningen. Volgens de Raad van State kan de uitbreiding van IJburg een gevaar vormen voor de vogelpopulatie in het IJmeer. De eilanden worden grotendeels omsloten door een gebied dat op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is aangewezen als speciale beschermingszone. De zaak was aanhangig gemaakt door de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer en de Stichting Centrale Dorpenraad Landelijk Noord, nadat de provincie Noord-Holland het bestemmingsplan van Amsterdam had goedgekeurd. Amsterdam is voor de woningbouwproductie voor een groot deel afhankelijk van nieuwbouw op IJburg. Hij beloofde tussen 2002 en 2006 16.000 woningen te bouwen in de stad. Dat wordt nu vrijwel onmogelijk.     

Reageer op dit artikel