nieuws

Aanleg leidingentunnel Zuidas begonnen

regios

In het Zuidas-gebied in Amsterdam is begonnen met de aanleg van een manshoge tunnel voor leidingen en kabels voor de aanliggende gebouwen.

Hiermee is een investering gemoeid van 8 miljoen euro. Het is de eerste zogenoemde ILT-tunnel in Nederland.De 500 meter lange tunnel met een breedte van ongeveer 6,50 meter herbergt kabels en leidingen voor onder andere gas, elektriciteit, telecom, water en riolering. Voordeel is dat voor nieuwe leidingen of onderhoud de straat niet hoeft te worden opengebroken. De ILT-tunnel is een primeur voor Nederland. De tunnel wordt aangelegd onder de Mahlerlaan, tussen de Buitenveldertselaan en de Beethovenstraat. De tunnel staat 24 uur per dag onder bewaking van de Amsterdamse Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer. Met camera’s, magneetverklikkers en bewegingsmelders worden alle onverwachte en ongewenste ontwikkelingen in de gaten gehouden. Daarnaast brengen niet zichtbare detectoren lekkages en temperatuur in kaart. Of Amsterdam deze techniek in de toekomst vaker inzet, hangt af van de resultaten en het rendement van de eerste tunnel.

Reageer op dit artikel