nieuws

700 miljoen voor stedelijke vernieuwing leiden

regios

De gemeente Leiden trekt de komende jaren 700 miljoen euro uit voor stedelijke vernieuwing.

Het gaat om een aantal projecten, waaronder de herontwikkeling van het terrein van de Groenoordhallen. Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt.Het gebied ligt in het noordelijke deel van Leiden. Het geld wordt besteed aan 2150 nieuwbouwwoningen, waarvan 780 in de sociale sector, en 2400 parkeerplaatsen, het scheppen van 33.000 m2 bedrijfsruimte, 4.700 m2 winkelruimte, ongeveer 6250 m2 kantoorruimte en ongeveer 3.000 m2 ruimte voor maatschappelijke voorzieningen en horeca. Volgens wethouder ruimtelijke ordening R. Hillebrand is er sprake van de omvangrijkste stedelijke vernieuwingsoperatie in Leiden.De plannen betreffen onder meer het ontwikkelen van het Kooiplein tot het nieuwe centrum van Leiden-Noord. Het terrein van de Groenoordhallen zal worden herontwikkeld tot woon- en werkgebied, waarover intensief overleg is gevoerd met Libéma en Ymere/PFC2. De Willem de Zwijgerlaan krijgt een nieuw profiel en twee overkluizingen om de barrièrefunctie van de Willem de Zwijgerlaan te slechten. Bij de uitvoering van de plannen gaat de gemeente onder andere samenwerken met de corporaties Ons Doel en DSZEV. Voor de uitwerking van het project Kooiplein is Leiden nu zo ver dat een marktpartij wordt geselecteerd. Het Kooiplein wordt het nieuwe centrum van Leiden-Noord. In de visie van de gemeente ‘een hoogwaardig stedelijk woonmilieu met een concentratie van detailhandel- en zorgvoorzieningen’.

Reageer op dit artikel