Corporaties bouwen lustig verder ondanks coronacrisis

Corporaties bouwen lustig verder ondanks coronacrisis
Beleggers nemen doorgaans geen investeringsbeslissing als ze niet zeker weten dat ze op den duur aan de rendements-, kwaliteits- en duurzaamheidseisen voldoen. Dat kan de bouwopgave in gevaar brengen.

Anders dan in het commerciële segment bestaat er bij corporaties in ruime meerderheid nog geen vrees dat de nieuwbouw van woningen stilvalt. Dit blijkt uit onderzoek door Capital Value.

Uit een recent uitgevoerd onderzoek van Capital Value (begin april) onder de grotere woningcorporaties blijkt dat 89 procent van de corporaties de huidige nieuwbouwplannen niet uitstelt vanwege het coronavirus. Daarnaast geeft 65 procent aan juist nu kansen te zien voor nieuwe acquisities in nieuwe of bestaande bouw.

Marco Pastors

De uitkomsten van het onderzoek zijn koren op de molen van onder andere Marco Pastors, de topambtenaar die aan het roer staat van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Hij sprak in een interview met Vastgoedmarkt de verwachting uit dat de corporaties na deze crisis gewoon door kunnen blijven bouwen, in tegenstelling tot de vorige economische crisis waarbij de corporatie ook werden geraakt.

Langere termijn

Veel corporaties geven aan dat plannen al gestart zijn en nu gewoon doorgaan. Corporaties investeren al jaren voor de langere termijn. Van de corporaties verwacht 64 procent dat andere marktpartijen door de Coronacrisis mogelijk plannen zullen uitstellen. Ook het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) sprak recent die zorg uit.

Stabiele samenwerkingspartner

Bijna twee derde (65 procent) van de corporaties ziet juist nu kansen om hun rol te pakken en zich te onderscheiden ten opzichte van marktpartijen als stabiele samenwerkingspartner in projecten. Voor bouwers en ontwikkelaars bestaat er hierdoor een mogelijkheid plannen aan te passen en meer rekening te houden met de uitbreidingswensen van corporaties.

Vertraging vergunningverlening

Bijna de helft van de corporaties geeft aan dat procedures bij vergunningverlening extra aandacht behoeft. Veel corporaties verwachten vertraging in de procedures. Lokale overheden moeten wat het betreft alles in het werk stellen om in deze periode van thuiswerken te blijven werken aan voortvarendheid in RO-procedures. Eerder vroeg de Neprom, branchevereniging van projectontwikkelaars, hier al aandacht voor.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.