nieuws

Ongehoorzaamheid op de loer in stikstofkwestie

Projectontwikkeling

Gemeenten worstelen met de stikstofuitspraak en dreigen deze in een enkel geval naast zich neer te leggen. 

Ongehoorzaamheid op de loer in stikstofkwestie

Verschillende bouwprojecten in Amsterdam kunnen stil komen te liggen door de stikstofuitspraak van de Raad van State op 29 mei. Een van de projecten die waarschijnlijk worden getroffen is de aanleg van de tweede fase van het Strandeiland, een nieuw eiland op IJburg waar duizenden woningen zijn voorzien. Het opspuiten van zand en bebouwen van het eiland leidt tot meer stikstofuitstoot. Gekeken moet worden of dat effect kan worden opgevangen.

Binnen de limiet

Wethouder Marieke van Doorninck (ruimtelijke ontwikkeling) onderzoekt welke gevolgen de uitspraak heeft en of de stikstofuitstoot binnen de limiet valt. Door al dat nieuwe onderzoek lopen verschillende bouwprojecten in elk geval vertraging op, waarschuwt de wethouder.

Vervanging bruggen

In de gemeente Steenwijkerland (Overijssel) gaat het om zo’n zeventig projecten, waaronder de vervanging van de bruggen aan de Havezatherweg in Belt-Schutsloot. Tegen dagblad De Stentor vertelt Burgemeester Rob Bats aan de stikstofuitspraak te gaan negeren  ‘als veiligheid in geding komt’. Daarbij noemt hij een scenario waarbij de brandweer niet meer over de oude bruggen heen zou kunnen als voorbeeld. ‘De uitspraak van de Hoge Raad is zeker belangrijk en die moeten we respecteren, maar als het om de veiligheid van de inwoners gaat, dan vind ik dat belangrijker. Ja, we hebben een opdracht om voor het milieu en de natuur te zorgen. Maar onze gemeentelijke opdracht is ook de zorg voor de zwakkeren in de samenleving, voor de woningbouw en voor de economie.’

Vergunningsvoorwaarden

Onlangs kwam de Commissie Remkes met haar advies hoe om te gaan met stikstofcrisis. Overheden moeten aanbestedingen en vergunningsvoorwaarden aanpassen om stikstofuitstoot in de bouw te verlagen, zo bepleitte het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van oud-minister Johan Remkes in het rapport Niet alles kan. Volgens het adviescollege is er in de bouw winst te behalen door modulair, energieneutraal, circulair en natuurinclusief bouwen en door beter gebruik van innovatieve technieken en materialen.

Afwenden woningbouwcrisis

Volgens de brancheorganisaties NVB Bouw en de Neprom ligt een groot deel van de vergunning sinds de uitspraak van de Raad van State stil ligt. De projectontwikkelaars en woningbouwers roepen het kabinet op om binnen enkele weken maatregelen te treffen specifiek gericht op de woningbouw, teneinde de dreigende woningbouwcrisis af te wenden.

Reageer op dit artikel