nieuws

‘Verhuur Rhapsody conform de afspraken’

Projectontwikkeling

Vastgoedbelegger CBRE en verhuurder MVGM hebben zich bij de verhuur van het project Rhapsody in Amsterdam Nieuw West gehouden aan de afspraken met de gemeente Amsterdam, wat ook wordt bevestigd door woonwethouder Laurens Ivens (SP).

‘Verhuur Rhapsody conform de afspraken’
Rhapsody in Amsterdam-West, één van de vier genomineerden voor de StiB Award 2019

Sinds de eerste woningen zijn betrokken is er al rumoer over het huurniveau in het woningbouwproject van CBRE. In de stadsdeelcommissie is er onvrede over het feit dat de woningen niet meer in het middensegment van de huurmarkt vallen, zeker niet als de verplichte parkeerplaats wordt meegerekend.

Oorspronkelijke bewoners

Het realiseren van middenhuur was wel één van de doelstellingen toen stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel in 2015 zijn handtekening zette onder de deal met bouwbedrijf De Nijs dat de grond met korting kreeg. Het feit dat er gebouwd werd voor de middenhuur, mede met het doel om oorspronkelijke bewoners naar de buurt terug te krijgen, was een voorname reden om Rhapsody dit jaar mee te laten dingen naar de Steden in Beweging (StiB) award. 

Conform de afspraken

Van middenhuur is inmiddels geen sprake meer. Medio 2019 zijn alle huren door de bovengrens wat wat middenhuur heet (700-1.000 euro) heen. MVGM, dat de woningen verhuurt namens eigenaar CBRE, wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan maar ‘we willen wel graag benadrukken dat alle betrokken partijen de afspraken met de gemeente naleven.’

Geen regels overtreden

Dat laatste wordt tijdens een recent commissievergadering van de gemeente Amsterdam ook bevestigd door woonwethouder Laurens Ivens (SP). ‘De conclusie is dat Rhapsody gebruik heeft gemaakt van de interpretatieruimte van de bijzondere bepalingen, maar dat leidt niet tot de conclusie dat de regels zijn overtreden’, zei Ivens. ‘We zijn dus helaas niet in de positie om lagere aanvangshuurprijzen af te dwingen.’

Geen datum

In dagblad Trouw legt Ivens uit waar het mis ging. In deal met De Nijs werd weliswaar afgesproken dat er gebouwd werd voor de middenhuur maar tegelijkertijd stond er ook in dat de verhuurder de huur jaarlijks mocht verhogen met inflatie plus 3 tot 5 procent. Daarbij werd echter niet gespecificeerd wanneer die huurverhoging mocht ingaan. CBRE en MVGM hebben die berekend vanaf de start van de bouw, waar Amsterdam was uitgegaan van de daadwerkelijke oplevering van de woningen aan de eerst huurders.

Reageer op dit artikel