nieuws

Rotterdam ‘onderschat risico’s’ bij grote projecten

Projectontwikkeling

De gemeente Rotterdam neemt te veel risico’s bij grote projecten als Feyenoord-City en het Schiekadeblok meldt Rijnmond.nl op basis van een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer.

Rotterdam ‘onderschat risico’s’ bij grote projecten

In een nieuwe notitie die dinsdag openbaar wordt gemaakt, zegt de rekenkamer dat de gemeente Rotterdam herhaaldelijk overmoedig is, daardoor te veel financiële risico’s neemt en meer moet leren van het verleden. De risico’s en problemen van ambitieuze plannen als Feyenoord City, het Warmtebedrijf en het Schiekadeblok worden door het stadsbestuur onderschat.

Schiekadeblok

De Rotterdamse Rekenkamer schreef al een eerder een rapport over de herontwikkeling van het zogeheten Schiekadeblok, dat het einde betekende van het wethouderschap van Adriaan Visser. Het rapport handelde over zijn rol als topambtenaar van de gemeente Rotterdam bij een omstreden vastgoeddeal over de ontwikkeling van het blok, tussen het Hofplein en het Centraal Station. Volgens de rekenkamer was de 52 miljoen euro die Rotterdam op tafel legde voor het Schiekadeblok, dat moest transformeren tot een zakenwijk, veel te veel.

Feyenoord-City

Wel constateert de rekenkamer dat er in het huidige college een kritischer houding is. Over de ontwikkeling van Feyenoord-City leven inmiddels ook zorgen in de Rotterdamse gemeenteraad, zowel bij coalitiepartij PvdA als bij de grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam. Er bestaan onder meer twijfels over de benodigde investering van 40 miljoen euro die de gemeente moet doen, wat nog exclusief de infrastructurele aanpassingen is. Wel is inmiddels de definitieve ontwerp gepresenteerd en is een omgevingsvergunning aangevraagd. Naar verwachting geeft de gemeenteraad medio volgend jaar definitief een klap op dit dossier.

Reageer op dit artikel