nieuws

Friso de Zeeuw: Rem Koolhaas verpest het

Projectontwikkeling

Dat er vaak kritisch gekeken wordt naar Nederlandse architectuur is volgens emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw te wijten aan de dominantie van Rem Koolhaas en andere – buitenlandse – sterarchitecten. 

Friso de Zeeuw: Rem Koolhaas verpest het
Friso de Zeeuw

De Zeeuw, emeritus praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling, uit zijn scherpe bewoordingen op het platform Stadszaken naar aanleiding van de Arnhemse nacht van de architectuur. De Zeeuw roemt de ombouw van de de voormalige ING-kolos aan de Velperweg in de Gelderse hoofdstad door projectontwikkelaar Borghese. Ook het multifunctionele cultuurcentrum Zinder in Tiel, door De Zeeuw en andere juryleden eerder dit jaar beloond met de StiB-award kan nog altijd op zijn waardering rekenen.

Dominantie Koolhaas

Dat de kritiek toch vaak de waardering overschaduwt als het gaat om architectuur in Nederland, komt volgens hem door de dominantie van Rem Koolkaas, zijn bureau OMA en andere modernistische (buitenlandse) ster-architecten. ‘Zij staan garant voor megalomane ontwerpen (De Rotterdam), exorbitante exploitatiekosten (Nederlandse ambassade in Berlijn), mislukte, dure ‘concepten’ (permanente expositie moderne kunst in het Stedelijk Museum) en chaos (rol OMA bij de restauratie van het Binnenhof).’

Aanpassing opleidingen

De Nederlandse architectuurwereld zou er volgens De Zeeuw goed aan doen zich te bevrijden van de Koolhaas/OMA-dominantie. ‘Dat vergt positie kiezen, met een veelheid van maatregelen, waartoe in ieder geval aanpassing van de opleidingen behoort. Dan pas treden al die ontwerpen die wel om mensen geven uit de schaduw van de megalomane, geldverslindende ‘iconen’.’

Reageer op dit artikel