nieuws

‘Volslagen paniek’ over woningplannen door stikstofuitspraak

Projectontwikkeling

‘Volslagen paniek’ over woningplannen door stikstofuitspraak
Vrouwe Justitia

Bij gemeenten is paniek uitgebroken over de effecten van een rechterlijke uitspraak over stikstofregels voor woningbouwprojecten.

Dat meldt RTL Nieuws op gezag van Jan Fokkema. De directeur van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, spreekt van ‘volslagen paniek’ bij gemeenten waar bouwplannen zijn. ‘Alle woningbouwprojecten van enige omvang liggen stil.’

De hoogste bestuursrechter van Nederland zette een streep door het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dankzij de regels uit dit programma kon in de buurt van natuurgebieden gebouwd worden, onder voorwaarde dat er in de toekomst herstel aan de natuur zou zijn. En dat is in strijd met Europese regels.

Alle bouwactiviteiten getoetst

Bij een rondgang turfde RTL Nieuws 1.571 procedures in negen provincies die zijn stilgelegd of vergunningen die opnieuw bekeken moeten worden. Dat zijn er nog meer, maar hoeveel is niet duidelijk, omdat de provincies Flevoland, Zeeland en Zuid-Holland nog geen cijfers konden geven.

Onder de oude regeling hoefde in het algemeen voor woningbouwprojecten geen melding in het PAS gemaakt te worden, omdat er nauwelijks stikstof bij vrijkomt. ‘Maar nu moet worden getoetst voor alle bouwactiviteiten, zelfs met een heel klein beetje extra uitstoot’, zegt Fokkema.

118 natuurgebieden

Stikstofregels gelden voor projecten in de buurt van beschermde natuur. In totaal gaat het om 118 gebieden. ‘Je zit dus al snel in de buurt van zo’n gebied’, zegt Fokkema. Om hoeveel projecten het in totaal gaat, weet hij niet precies. ‘ Maar het zijn er zeker honderden, mogelijk zelfs duizend’ schat hij.

Die toetsing zal vaak uitdraaien op een zogenaamde Milieueffectrapportage (MER) en dat leidt tot extra vertraging en kosten, legt Fokkema uit. Maar zelfs als die doorrekeningen kloppen, dan nog is er geen zekerheid dat plannen niet alsnog sneuvelen in een bezwaarprocedure.

Reageer op dit artikel